RIP: Ans Hoornweg

Het was het weekblad Panorama dat in de jaren 80 met een reportage kwam over een vrouw die poppen maakte van ontmoetingen met niet aardse figuren. In die tijd werden dit soort verhalen niet serieus genomen door het plebs maar wel door de intelligentia. Pas jaren later toen ik de Nachtrijder voor SBS mocht maken verscheen ze op het lijstje. Het werd een prachtige reportage over haar hobby en haar passie. Omdat ik haar energie om dit alles in te vullen zo overtuigend vond heb ik met deze beelden lang gedweept. Niemand deed er iets mee, het werd niet opgepikt. Pas na dik 20 jaar kwam ik haar weer op het spoor omdat ze een eigen youtube kanaaltje was begonnen.
Ans Hoornweg is een van de weinige mensen die het lef hebben de waarheid te vertellen over wat henzelf is overkomen en wat ze hebben meegemaakt. Omdat veel mensen dat niet geloofden is ze begonnen met het ontwikkelen van een poppencollectie en er is zelfs een Viewmaster editie uitgekomen om die poppen in 3D te kunnen bekijken. Er zit ook een boek bij met allerlei uitleg over de poppen die je ziet. Buitenaardse vrienden waarvan Ans beweerde dat ze ze had ontmoet en ook velerlei dialogen met ze publiceerde. En dat ze wel eens werd meegenomen naar hun plekken. En dat ze daar heel goede herinneringen aan had!
Omdat niemand dat verder kan checken en dat ook niet doet {waarom niet trouwens} bleef Ans een beetje in de schaduw staan. Dat ze na al die jaren toch nog het initatief nam om via YouTube haar eigen kanaal te beginnen wil maar zeggen dat ze het echt meende. Ans heeft ontmoetingen gehad met andere levensvormen, of het nu in dromen of fysiek is geweest, daar gaat het niet om: ze namen haar mee naar andere werelden dan de onze om te laten zien dat we niet alleen zijn op de aarde. En dat is een wonderschone bijdrage welke troost biedt aan iedereen die dacht dat de wereld er alleen voor paupers is die geld souperen alsof het wijn is. Dankjewel Ans, er is nog hoop!