Digitaliseren Hi8 video met PCM geluid…

Wie nog bandjes heeft liggen gefilmd met Hi8 apparatuur van Sony begin jaren negentig kan in een aantal gevallen voor verrassingen komen te staan. Een aantal cameramodellen uit die periode registreerden het geluid via de videokoppen, waardoor het geluid van deze bandjes niet uitleesbaar is door bijvoorbeeld een Hi8 camcorder. De bewuste camera’s (met PCM) zijn moeilijk te vinden en meestentijds technisch onvolkomen en onrepareerbaar. Het duurde daarom voordat wij een deck konden bemachtigen, eentje die we vroeger ook hadden om het Hi8 materiaal over te zetten op Betacam. Omdat de beeldweergave van dit deck te wensen overlaat gebruiken we een Hi8 camcorder met ingebouwde TBC (Time Base Corrector) die een goede beeldkwaliteit weergeeft. Zodoende scannen we iedere Hi8 tape 2x, een keer voor het beeld en een keer voor het geluid. Het PCM geluid wordt apart opgenomen (zonder tussenkomst van een capturecard) als line ingang op een digitale recorder. Het eindresultaat is een timeline in je montage met 2 audio/video registraties en twee afzonderlijke kanalen PCM audio als WAV of MP4. Uiteindelijk ben je dan alleen geinteresseerd in het TBC gecorrigeerde beeld en de PCM audiofiles. Die kun je zelf gelijkleggen en de rest van de timeline schoonvegen.
Voor het inlezen op deze manier rekenen wij 30 euro per band. (Normaal 10 euro per band). Je ontvangt dan 6 files in een directory via de mail per WeTransfer.
Wil je dat wij het materiaal ook gelijkleggen en schoonsnijden (zodat het een bewerkbare file wordt) dan berekenen wij het normale montagetarief per uur. Een offerte kan worden uitgebracht over de te verrichten werkzaamheden, de te verwachte tijd (hangt geheel af van het materiaal) en bijkomende correcties zoals beeld optimalisatie, ruisonderdrukking, beeld stabiliseren e.d.
Kortom, heb je nog Hi8 tapes liggen met PCM geluid, laat ze nu digitaliseren nu de machines om ze weer te geven het nog doen… In onze uitzendingen op Salto ( http://amsterdamseinlichtingendienst.nl ) vind u recent Hi8 ingelezen materiaal terug.

Tarieven:
Digitaliseren videoband (VHS, SVHS, Betacam SP, Hi8) 10 euro per start. Resultaat MP4 file, toegezonden per mail of geleverd op USB-stick of harde schijf.
Digitaliseren Hi8 band met PCM 30 euro per start.
Reguliere videomontage 50 euro per uur.

Camera’s met PCM geluid: CCD-V5000, CCD-V6000, EVW-300